Pensioen Advies

AOW wat is dat eigenlijk

Sinds de introductie van de AOW in 1957 is er veel veranderd. Niet alleen zijn we gemiddeld steeds ouder geworden, maar ook de hoogte van de AOW is gestegen. Daarrnaast komer er door de vergrijzing steeds meer gebruikers van de AOW, terwijl het aantal werkenden die de uitkeringen bijeenbrengen afneemt. Kortom: de financiering van de AOW staat onder druk.
De regering heeft daarom voorgesteld om vanaf 2020 de AOW-leeftijd te verhogen naar 66. De Kunduz-coalitie heeft nu plannen om de AOW leeftijd vanaf 2014 al te verhogen.  Velen houden er ook al rekening mee dat binnen niet al te lange tijd de AOW-leeftijd naar 67 opgetrokken wordt.

De huidige regeling is dat iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt heeft vanaf  65 jaar AOW krijgt van de overheid. U hoeft geen Nederlander te zijn. Om een volledige AOW te krijgen moet u tussen uw 15e en 65e, dus 50 jaar lang, in Nederland hebben gewoond. Voor elk jaar dat u tussen uw 15e en 65e niet in Nederland hebt gewoond, wordt uw AOW gekort met 2%.
Dat kan bijvoorbeeld zo zijn als u een tijdje in het buitenland hebt gewerkt of gewoond. Of als u pas op latere leeftijd in Nederland bent komen wonen.
AOW is niet afhankelijk van inkomen of vermogen

De overheid kijkt wel naar uw leefsituatie:

Bent getrouwd of samenwonend?

Bent u getrouwd of woont u samen, dan heeft u recht op een AOW-uitkering van 50% van het netto minimumloon. Als u en uw partner beiden 65 jaar of ouder zijn, krijgt u samen een AOW-uitkering van 100% van het netto minimumloon. Als u 65 wordt en u heeft een jongere partner, dan kunt u toeslag krijgen. Deze toeslag is maximaal 50% van het netto minimumloon. Dan heeft u dus in totaal 100% van het netto minimumloon. Vanaf een bepaald inkomen vervalt het recht op de toeslag. Let op: wie in 2015 (of later) 65 wordt, krijgt geen toeslag meer voor een jongere partner.


Bent alleenstaand?

Als alleenstaande heeft u recht op een AOW-uitkering van 70% van het netto minimumloon. Verzorgt u als alleenstaande 65-plusser een kind onder de 18, dan heeft u recht op een AOW-uitkering van 90% van het netto minimumloon.

Meer weten?
Neem dan contact met De Graaf & Beuken Adviesgroep op 035-6211879 of loop bij ons binnen.
Bel ons: 035-6211879
Formulieren


De Graaf & Beuken
Mijn Polisdossier
Verzekeringen
Hypotheek
Pensioen
Algemeen
RiFD
CFD
Erkend Hypotheekadviseur